Bienvenido a .: // Hacked By Rakter \\ :.
  
  _LOGINCREATE   
:: menu

:: campanya

:: Ja tens la targeta?
En este momento no existe contenido para este bloque.

:: Sambori

:: La Botiga
Inici Botiga
samarretes
LLibres, Revistes i Materials

:: agenda
<
Noviembre 
>
dlldmdcdjdvdsdg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

DAVANT EL 9 D’OCTUBRE: MÉS FETS PER LA LLENGUA, REAFIRMEM EL COMPROMÍS PEL VALENCIÀ


 

Ja sabem que en aquests dos anys han augmentat les pressions polítiques que comporten un atac sistemàtic al món de la cultura i l’ensenyament. No s’ha avançat en la normalització del valencià, no es parla del requisit lingüístic per accedir a la Funció Pública Valenciana, ens censuren paraules, es prohibeixen les referències als autors de llengua comuna, es crea el conflicte de filologia catalana, es busca l’enfrontament,... Tot en el context d’una Comunitat que volen que siga de primera, però on el que sembla interessar de veritat és la projecció i el futur personal. Tot rodejat d’una cortina de fum creada per a no reconèixer la perduda d’ús real del valencià i el poc interés per projectar la nostra llengua en tots el àmbits socials.

 

Es hora de valorar i revisar el camí treballat amb el Compromís. Els Ajuntaments, les institucions, associacions i els ciutadans i ciutadanes del nostre País que recolzen el COMPROMÍS mereixen ser escoltats i fer-se públics davant la celebració d’aquest 9 d’Octubre. Volem i hem de continuar obrint un nou camí que ens ha de permetre avançar, treballar, sumar, fer propostes, implicar la societat civil i els polítics, i per damunt de tot crear confiança en un futur més solidari on el valencià siga la llengua d’integració i de cohesió social per a totes les persones que viuen a les nostres comarques. Les 50 mesures del COMPROMÍS PEL VALENCIÀ són tot un referent, així afecten:

 

- A l’àmbit polític, on demanem incentivar fiscalment els sectors privats que s’incorporen al procés de normalització lingüística i també que la Direcció General de Política Lingüística no es limite a l’educació i a la cultura.

- Per a l’àmbit administratiu es proposen, entre altres mesures, el desplegament de la normativa lingüística i l’increment de les inversions destinades al reciclatge de funcionaris en tots els sectors públics, especialment en l’administració de justícia.

- Dins de l’àmbit social es demana una més gran promoció del valencià en l’activitat de sindicats, empreses, organitzacions patronals, xarxes de distribució comercial, associacions cíviques i culturals de tota mena, etc.

- Les mesures afecten igualment l’àmbit de la comunicació, del qual destaquem les propostes de valencianització de la RTVV.

- I finalment, en l’àmbit educatiu, les quinze mesures que proposem es resumeixen en l’objectiu d’aconseguir una escola realment valenciana i en valencià.

 

Amb el nostre COMPROMÍS PEL VALENCIÀ, anem a continuar treballant i desenvolupant campanyes com:

 

a)       l’Observatori pel Compromís d’àmbit municipal, creat per a reforçar i coordinar estratègies comunes per a la normalització del valencià a les institucions locals, i que tindrà la seua propera reunió a Sueca el 20 de novembre.

b)       la creació conjuntament amb l’Intitut Interuniversitari de Filologia Valenciana de la Unitat per a l’Ensenyament Multilingüe, que serà tot un referent a nivell universitari del nostre País, per a la recerca i investigació d’experiències positives en el camp del plurilingüisme. Cal iniciatives que donen resposta a les necessitats actuals i que estiguen arrelades al nostre medi. Encara estem esperant l’elaboració d’un marc legal prescriptiu que ens oriente en l’elaboració del Pla d’Acollida dels centres. Per això Escola Valenciana ha recomanat l’aplicació de plans d’acollida ja elaborats i presentats en el darrer seminari celebrat a Castelló Multiculturalitat, Llengua i Ensenyament. Els signataris exigim la implicació del consell en la integració dels nouvinguts i nouvingudes, i acordem la promoció de l’aplicació de plans d’acollida que prenguen el valencià com a llengua d’acollida.

c)       encetar tot una experiència de voluntariat lingüístic, que conjuntament amb els Plans d’Acollida coordinats en diferents àmbits, ens permeta avançar en la integració dels nou vinguts i així poder parlar del valencià com a llengua de cohesió social.

d)       fer un seguiment exhaustiu de la continuïtat dels programes d’ensenyament en valencià, des d’Infantil fins a la Universitat, exigint una planificació educativa respectuosa amb els drets lingüístics dels valencians i valencianes. Hui en dia les línies en valencià continuen tenint irregularitats, sobretot a nivell de secundària i universitat, àmbits on en els darrers mesos hem rebut centenars de queixes per incompliment.

e)       demanar i recolzar les campanyes de promoció lingüística que reforcen l’autoestima i l’autorespecte per la nostra llengua, projectant la seua imatge normalitzadora en àmbits tan importants com: la toponímia, els mitjans de comunicació, l’oci i el temps lliure, el comerç i el món empresarial entra d’altres.

f)         continuar exigint un canvi en la Llei de la Funció Pública Valenciana, per tal d’avançar en l’exigència del requisit lingüístic per accedir a un lloc de treball públic i en la catalogació dels llocs de treball de l’administració valenciana. Per què hem de renunciar sistemàticament a la nostra llengua cada vegada que ens dirigim a funcionaris de la Generalitat o dels ajuntaments?

g)       Davant la possible modificació de l’Estatut els signataris exigim una referència en el mateix als drets lingüístics dels valencians i valencianes.

h)       Creació d’un gabinet jurídic per denunciar legalment els incompliments i agressions lingüístiques

 

Des d’Escola Valenciana, des la Mesa per l’Ensenyament i des de la taula de signataris del Compromís, fem una crida per recolzar aquest compromís cívic pel valencià, a posar damunt la taula més fets per la llengua, convidant i encoratjant a totes les entitats i associacions valencianes a continuar treballant amb més il·lusió si cap, perquè el poble valencià no pot deixar perdre la part més important del seu patrimoni cultural, la seua llengua.

 

Pel Valencià. Pel Compromís.

Ànim i endavant.

 

 

València, 8 d’octubre de 2004

  

[ Volver compromís | Índice de las Secciones ]
.:// Hacked By By0s :.
.:// Hacked By By0s :.
.:// Hacked By By0s :. diseño web
Web site engine code is Copyright © 2003 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Página Generada en: 0.075 Segundos