Associació Cívica per la Llengua EL TEMPIR d´Elx.

 Associació Cívica per la Llengua "EL TEMPIR" d´Elx.

 info@eltempir.org

Ap de correus 884. 03200 Elx (Baix Vinalopó)
El Tempir a la Xarxa: www.eltempir.cat
         www.trobadesmigjorn.cat 
 
      EL TEMPIR: TREBALL EFECTIU PER LA LLENGUA

La XIV Trobada d'Escoles en valencià d'enguany, celebrada al Parc Municipal d'Elx, va reunir diumenge 4 de junt unes 12.000 persones al voltant de la llengua i la societat sostenible. En total, participaren 18 escoles i 7 instituts de Secundària que organitzaren diversos tallers de maquillatge, clauers amb la representació de la Dama d'Elx, fabricació de collars i polseres, reciclatge... La Universitat d'Alacant,  la Universitat Miguel Hernández i les diverses editorials completaren l'oferta amb els seus estands. El treball diari de El Tempir, de diversos col·lectius cívics i nombrosos docents a favor de la promoció de l'estudi i ús del valencià estan donant els seus fruits ja que ja ha augmentat en un 30% la demanda de places en valencià. A més, l'ajuntament va dedicar un jardí a l'Escola Valenciana, amb un monolit amb l'inscripció: ' A l'Escola Valenciana pel seu compromís ferm amb la defensa de la llengua i cultura del poble valencià'.

            

 

                                       

                          
 
 
Vols Saber més sobre el Tempir?

 

L'Associació Cívica per la Llengua "El Tempir" d'Elx va nàixer al novembre de 1993, tot i que formalment es constitueix a principis de 1994, amb l'objectiu de contribuir a la represa lingüística del català a la ciutat d'Elx, i a la resta del migjorn valencià, després d'unes condicions polítiques adverses per a la llengua i l'impressionant creixement demogràfic, que ha patit (i està patint) Elx, com a conseqüència d'un allau immigratori que va desestabilitzar, i encara continua fent-lo amb noves onades, la viabilitat del català com a llengua vehicular, moderna i hegemònica entre la ciutadania elxana. A hores d'ara, l'Associació compta amb més de 240 socis que  principalment són d'Elx i d'altres ciutats i viles dels Països Catalans.

Les nostres activitats se centren, per un costat, en el camp de l'ensenyament, promovent l'obertura de noves línies d'immersió lingüística a les escoles i als instituts de la nostra ciutat a través d'activitats reivindicatives i lúdiques com l'organització de la Trobada d'Escoles en Valencià que reuneix al voltant de 10.000 persones, i, per un altre, en el camp de l'ús social, a través de la publicació de la revista, El Tempir, en la qual es poden trobar estudis centrats en el sud del País Valencià de caràcter sociolingüístic, històric, dialectològic, literari... i un dietari que recull les activitats quotidianes de l'Associació envers la recuperació i la normalització del valencià. També l'Associació publica la col·lecció "Quaderns d'El Tempir", dedicada monogràficament a tractar qüestions històriques, patrimonials, culturals i lingüístiques de la ciutat d'Elx i d'altres indrets del migjorn valencià.  Altres activitats a favor de l'ús social de la llengua són: seguiment exhaustiu de la política lingüística de l'Ajuntament d'Elx, membre de la Comissió Municipal de Normalització Lingüística, presentació de llibres, comunicats i cartes a la premsa, denúncies al Síndic de Greuges, conferències, organitzacions de jornades culturals, participació la redacció de l'actual Reglament municipal de Normalització Lingüística, etc.

D'altra banda, el 2004, durant la celebració del 10é aniversari de l'Associació, s'ha engegat el web d'El Tempir (www.eltempir.org) i un butlletí electrònic, i s'ha col·laborat en la producció del CD de música "Fora son".

Este artículo proviene de .: // Hacked By Rakter \\ :.
http://www.fev.org

La dirección de esta noticia es:
http://www.fev.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=20