Bienvenido a .: // Hacked By Rakter \\ :.
  
  Entrar/Crear Cuenta   
:: menu

:: campanya

:: Ja tens la targeta?
En este momento no existe contenido para este bloque.

:: Sambori

:: La Botiga
Inici Botiga
samarretes
LLibres, Revistes i Materials

:: agenda
<
Noviembre 
>
dlldmdcdjdvdsdg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Notícia: LES TROBADES D'ESCOLA VALENCIANA PER LA SOCIETAT SOSTENIBLE
Enviado el Jueves, 30 marzo a las 15:33:59 por gerard

Notícies

Escola Valenciana ha presentat aquest matí a l'esglèsia de Vera, a l'Horta de València, les Trobades d'Escoles Valencianes 2006 (veure lloc, data i programació). Diego Gómez, president d'Escola Valenciana, Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, Vicent Moreno, membre de la Junta Directiva de la FEV i Carme Miquel, coordinadora del IV Congrés, han estat els encarregats d'exposar les novetats d'enguany, que passen per la promoció d'una autèntica societat sotenible: ecològica, multicultural, amb una gestió democràtica dels recursos i multilingüe. Per aquest motiu, el lloc triat per a la presentació ha estat l'Horta. De forma simultània, Escola Valenciana també ha presentat les Trobades a la ciutat d'Alacant, a l'FNAC. Vicent Romans, Pere Ramon Zaragozí i Josep Lluís Martos, presidents de les coordinadores de l'Alcoià i el Comtat, Marina Baixa i Alacant han estat els encarregats de presentarTROBADES 2006: COMPROMÍS VALENCIÀ PER UNA SOCIETAT SOSTENIBLE

 

Després d’haver complit 20 anys i haver reunit a més de 200.000 persones el 2005, les Trobades d’Escola Valenciana continuen avançant enguany amb Compromís Valencià amb el principal objectiu d’exigir una Societat Sostenible. ESCOLA VALENCIANA, com a moviment social que té entre els seus objectius treballar per una escola de qualitat en la nostra llengua, que siga transmissora de valors positius i estiga arrelada al propi medi natural i sociocultural, veu amb preocupació el procés de degradació mediambiental que s’està produint pel territori valencià.

És per això que considera urgent l’adopció de mesures que frenen radicalment aquest deteriorament i que, alhora, puguen afavorir un desenvolupament humà sostenible. Aquest és un concepte obert, que fa referència al desenvolupament centrat en les persones per  poder satisfer les necessitats actuals sense que això puga impedir a les generacions futures continuar gaudint-ne. Una societat sostenible ha d’estar sospesa per l’adequat desenvolupament del Medi Ambient, de la Llengua i la Cultura, de l’Educació i de la Gestió Democràtica. Paraules que es mereixen ser escrites sempre en majúscules. La sostenibilitat implica un compromís mediambiental però també considera absolutament necessàries la pluralitat i l’especificitat, tant de la vida en general (la riquesa de gens, poblacions, espècies, comunitats biològiques i ecosistemes) com de la vida humana en particular (la diversitat d’individus, ètnies, llengües, cultures i formes d’organització social). Enguany, des d’Escola Valenciana centrem els nostres esforços en un COMPROMÍS VALENCIÀ per la societat sostenible, que tindrà el seu punt culminant el mes de desembre amb la fita del IV Congrés.

 

 

2 Territori: Apadrinem espais, Signatures per la Societat Sostenible i Carta de la Terra

 L’aposta d’Escola Valenciana per la societat sostenible es reproduirà a les Trobades amb diferents iniciatives. En primer lloc, Escola Valenciana ha reeditat la Carta de la Terra, un document elaborat en la Cimera de la Terra celebrada a Rio de Janeiro l’any 1992, amb l’objectiu de generar la consciència de la necessitat d’un canvi urgent en la nostra relació amb “la mare Terra. Des d’Escola Valenciana l’hem reeditada fent una versió per al País Valencià amb una tirada de 20.000 exemplars i l’hem enviada a les escoles. Només la lectura comentada dels diversos apartats que la composen, constitueix ja una activitat educativa que es pot completar amb molts altres treballs. En les diverses Trobades comarcals hi haurà exposicions i alguns apartats dedicats expressament a aquest document. L’objectiu, com s’apunta a l’apartat 4 de la Carta és aprendre a Presevar els fruits i la bellesa de la Terra per a les generacions presents i futures. Reconéixer que la llibertat d’acció de cada generació està condicionada per les necessitats de les generacions que ens seguiran”.

 

D’altra banda, altre dels elements centrals de les Trobades 2006 pel que fa a la Societat Sostenible serà l’apadrinament per part de cada Trobada d’un espai cultural o mediambiental, per estudiar-lo, conèixer-lo i exigir des de la comunitat educativa de la comarca la seua conservació a les institucions. Per tant, les Trobades 2006 apadrinaran 16 espais de 16 comarques valencianes. De moment, s’ha confirmat l’apadrinament dels següents espais:

 

            Horta Nord (Foios)                          La Filà

            Horta Sud (Picassent)                      L’Albufera

            Vall d’Albaida (Castelló)              El Benicadell

            L’Alcoià i el Comtat (Planes)       Barranc de l’Encantada

            Marina Baixa (Benidorm)                Puig Campana

            València (València)                           platges

             

           

A part de la tasca pedagògica i de conservació, les Trobades 2006 volen deixar patent que l’Escola Valenciana condemna enèrgicament la política mediambiental de la Generalitat Valenciana. En aquest sentit cal emmarcar el manifest que es llegirà a totes les Trobades. Si l’any passat Escola Valenciana va demanar “5 cèntims pel Valencià”, enguany demanarem als milers d’assistents a les Trobades, més de 200.000 el darrer any, que signen aquest manifest. L’arreplegada d’assignatures continuarà fins el mes de desembre, quan se celebre el IV Congrés. Serà aleshores quan Escola Valenciana decidisca quina actuació reivindicativa durà a terme amb les signatures, amb la previsió que en seran dotzenes de milers.

 

3 El poder de les coordinadores comarcals front la inoperància en normalització lingüística de l’administració.

 

Les Trobades van reunir l’any passat a 220.000 persones exigint més fets per la llengua i menys conflicte polític. La força social de les Trobades demostra que al País Valencià són les entitats cíviques les úniques impulsores de la normalització lingüística. Les 19 coordinadores comarcals d’Escola Valenciana treballen dia a dia en aquest camp fent possible que els projectes de l’entitat cívica arriben a tot el territori valencià de forma coordinada. L’èxit de les coordinadores és l’èxit de les dotzenes de persones anònimes que treballen per fer realitat Escola Valenciana i la seua tasca de defensa lingüística, educativa i cultural. A més dels projectes en comú, cada comarca aporta les seues pròpies propostes per a les Trobades 2006. A la Ribera (Castelló) trobarem la tradicional desfilada amb carcasses, gegants i cabuts, a més d’una jornada completa d’esports i els tradicionals tallers populars i espectacles de carrer. A la Plana Alta i Baixa de Castelló (l’Alcora) destaca enguany el taller de prehistòria, les albades i les visites guiades a museus. A la Marina Alta (La Xara) els contacontes, el taller d’escriptors i la banda de música de les escoles valencianes centren l’atenció. A L’Horta Sud (Picassent) la gran cercavila que l’any passat va reunir més de 20.000 persones serà l’acte central, així com l’actuació del grup “bastonets”, la paella gegant i com a novetat el taller de cinema en valencià.

Per la seua banda, Alacant, que un any més es divideix en primària i secundària, incorpora els debats així com una àmplia oferta de tallers i de projecció de curts per part de l’Inquiet.

Al Camp de Morvedre la cercavila donarà pas als tallers i aquest al teatre de Scura Plats. Per la seua banda, la Vall d’Albaida celebra la Trobada a Castelló de Rugat i els castells de “El ball del Loco” se sumaran a l’actuació del Màgic Andreu.

A l’Horta Nord (Foios) la Dansà gegant tornarà a reunir a centenars de persones, a més dels tallers i l’actuació de Tres fan Ball i a la Marina Baixa (Benidorm) destaca la novetat del taller de toponímia.

A l’Alcoià i el Comtat, Planes viurà una Trobada que començarà a les 10 i acabarà a les 22:00. Enmig hi haurà passacarrers, exposicions, danses, entrada de moros i cristians, l’actuació de Pot de Plom, contacontes i activitats esportives.

Per a més informació sobre la programació de les 16 Trobades: www.fev.org

 

 

4 Imatge de les Trobades 2006

 

 

Com cada any les Trobades renoven la imatge, i Xavier Mariscal ha estat, com des de fa 11 anys, el dissenyador de la campanya. El treball de cara a la societat sostenible s’exterioritza amb el canvi de color del groc al verd en tots els suports de les Trobades: samarreta, cartell i tríptic. En total, es preveu una venda que oscil·le entre les 50.000 i 55.000 samarretes venudes, a més dels tríptics i cartells editats.

 

5 Reforcem l’Ensenyament en Valencià

 

Una societat sostenible és una societat que ofereix un ensenyament públic de qualitat i en valencià. En aquest sentit, les Trobades continuaran tenint com a reivindicació central la promoció dels programes d’immersió lingüística i d’ensenyament en valencià. Escola Valenciana, la comunitat científica educativa i la universitat han reiterat en diferents ocasions que els únics programes que aconsegueixen una competència real en les dues llengües oficials al País Valencià son aquests darrers. En aquest sentit, Escola Valenciana ha realitzat en els darrers mesos la campanya “Apunta’t als programes d’educació bilingüe òptims”, que tindrà continuïtat aquests mesos. Les Trobades continuaran denunciant els continus incompliments de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià. En aquest sentit, Escola Valenciana qualifica “d’analfabetisme pedagògic” les crítiques cap al sistema educatiu a Catalunya que genera resultats de bilingüisme real a la societat catalana i en canvi no es denuncie que al País Valencià de cada 100 alumnes només 24 s’ensenyen a llegir i escriure en valencià . Cal més suport per a l’Ensenyament en Valencià i a més mesures efectives per a la seua implantació, com ara el requisit lingüístic.

 

6 Cultura Popular i ús social del Valencià.

 

Des de la signatura el 2002 de les 50 mesures del Compromís pel Valencià, les Trobades han esdevingut un punt d’exposició d’aquelles iniciatives que representen un impuls per la normalització lingüística en tots el àmbits. Des de gener Escola Valenciana ha creat diverses comissions per treballar l’extensió social de la nostra llengua. Cinema, Música, Cultura Popular, Voluntariat i Literatura són els primers àmbits socials a desenvolupar diferents campanyes i projectes:

 

 

 

 

6.1 La Gira 2006: Festival Itinerant de Música en Valencià

 

 

Dins l'àmbit de les Trobades 2006, Escola Valenciana- Federació d'Associacions per la Llengua- presenta La Gira, circuit itinerant de música en valencià. Tretze concerts que duran la música de més de 30 grups a onze comarques Valencianes. Des d'Escola Valenciana us convidem a viure una vespra-nit de festa amb la música dels nostres grups. La Gira està organitzada per la FEV i té la important col·laboració dels ajuntaments Gira 2006 així com de diversos mitjans de comunicació que s'han compromès a donar cobertura informativa. També ha estat possible gràcies a la predisposició dels grups integrats en el COM.. La Gira compta amb un espai web (www.fev.org/lagira) que ofereix informació durant el circuit i que la resta de l'any esdevindrà un punt d'encontre de la música en valencià. Així doncs, la festa per la llengua esdevé també ara la festa per la música en valencià, i podrem gaudir d'ella fins el 8 de juliol a Muro d’Alcoi, on l’Escola Valenciana i l’Ajuntament del municipi de l’Alcoià i el Comtat preparem un fi de Gira amb diverses activitats de vesprada i nit i amb l’actuació d’Obrint Pas, Skaparàpid, Aspencat i el grup català convidat La Carrau.

A més dels grups esmentats, formen part de la La Gira 2006 (per odre d’actuació):  La Gossa Sorda, Skalissai, Arròs Caldós, Desgavell, Mugroman, Anguiles de Camal, Sva-ters, Al Tall, Kave Karen, In-Fussió, Max, Skamot, Soul Attac, Odi, Punk Tomaca, Orxata Sound System, Voltor, Gàtaca, La Emboskada, La Sardina Hidrofòbica, Pirats Sound Sistema, i les actuacions dutes a terme en el marc de La III Nit de l’Escola Valenciana de Pau Alabajos, Dolç Tab Jazz Project, Rafa Xambó, Sergi Contrí, Feliu Ventura, Verdcel, Remigi Palmero i Carles Enguix.

 

De moment ja s’han dut a terme els concert de Foios amb l’assistència de més de 700 persones per gaudir de l’actuació dels grups valencians.

 

A més, les Trobades encetaran la promoció dels I Premis de la Música en Valencià Ovidi Montllor organitzats pel COM, l’Avanç, el centre Cultural Ovidi Montllor i l’Escola Valenciana.

 

6.2 Cinema en Valencià: L’inquiet i el cinema a l’escola

 

L’Inquiet, el primer festival de cinema en valencià, on Escola Valenciana col·labora, estarà present a les Trobades organitzant un taller d’audiovisuals per als assistents a les Trobades. A més, els organitzadors de l’Inquiet rodaran un spot del Festival i altre per promocionar la Carta de la Terra.

 

A més, durant la celebració de les 16 trobades,  Escola Valenciana, l’UV i l’UPV organizaran un cicle de 15 dies de cinema infantil en valencià al cinema de València ABC El Saler.  En concret es realitzaran 12 passes de dilluns a dissabte amb l’assistència de 6000 alumnes valencians. Les diferents escoles del País Valencià poden ja anar reservant places (cinema@fev.org) per assistir al cinema en valencià infantil que se celebrarà de dilluns a divendres a partir del 15 de maig.

 

Les Trobades seran el marc de presentació del projecte a llarg termini Cinema a l’Escola. Des de la FEV s’ha habilitat personal i recursos per a crear una videoteca amb pel·lícules i reportatges normalitzats lingüísticament i amb una guia didàctica posterior per a ser treballat a totes les escoles del País Valencià. Per aquest propòsit s’està creant una imatge, suport informatius i una pàgina web.

D’altra banda, el projecte audiovisual d’Escola Valenciana s’endinsarà també de forma paulatina en el camp de la producció. Després de l’adquisició d’equip de muntatge i camera, Escola Valenciana  enregistrarà projectes pedagògics a l’escoles valencianes.

 

6.3 Voluntariat pel Valencià

Més 300 parelles estan participant a hores d’ara al Voluntariat pel Valencià, el programa d’Escola Valenciana pel que es posen en contacte persones que volen aprendre a parlar valencià amb persones que voluntàriament destinen un hora a la setmana a ensenyar-lo. A totes les Trobades hi haurà un stand informatiu per continuar donant a conèixer esta proposta que el mes de juny complirà un any de vida.

 

 

 

 

6.4 Cultura Popular

 

Escola Valenciana està editant els Quaderns de Cultura Popular, que recullen aspectes tradicionals de la cultura valenciana habituals a les Trobades i que ara apareixen en format de quadern amb DVD per a ser treballat a les aules.

El primer quadern rep el títol de La Dansà, una activitat que es veurà reflectida a la Trobada de Foios, amb l’organització d’una dansà gegant.

 

 

 

 

 

 

6.5 Literatura en Valencià: lliurament dels premis comarcals del Sambori

 

La vuitena edició del Sambori ja ha recollit els treballs, que un any més ronden els 50.000. La novetat d’enguany és la inclusió de les escoletes al concurs. Durant les Trobades es lliuraran els premis comarcals, i aquells treballs que passen a la final del conjunt del Territori.

 


 
Topicos Asociados

Notícies

"Logeo" | Entrar/Crear Cuenta | 0 Cometarios
  
Los comentarios son propiedad de quien los envi� No somos responsables por su contenido.
.:// Hacked By By0s :.
.:// Hacked By By0s :.
.:// Hacked By By0s :. diseño web
Web site engine code is Copyright © 2003 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Página Generada en: 0.096 Segundos